Neon Klinik

Diş kaplama işlemi diş yapısında meydana gelen bozuklukların veya diş sarmaların ortadan kaldırılarak daha estetik bir görüntüye sahip olabilmek için uygulanan estetik işlemidir. Diş kaplama çeşitleri farklı malzemelerden edilmekte ve ihtiyaç durumuna göre ya da isteğine göre belirlenerek uygulanmaktadır.

Diş kaplama çeşitleri kullanılan malzemelere göre sınıflandırılmaktadır. Aynı zamanda malzemelerine bağlı olarak dayanıklılıklarını göre de sınıflandırılmaktadırlar. Uygulaması yapılan diş kaplama çeşitleri şöyledir;

  • Porselen Laminate veneer diş kaplama
  • Tam seramik empress diş kaplama
  • Metal altyapı porselen diş kaplama
  • Kompozit Laminate veneer diş kaplama
  • Zirkonyum porselen diş kaplama

Porselen Laminate Veneer Diş Kaplama

Diş yüzeyine yapıştırma işlemi ile uygulanan porselen lamine diş kaplama yöntemi aynı zamanda yaprak porselen olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle bu işlem sayesinde diş yüzeylerinde ortaya çıkan çatlaklar ve sararmalar kolayca çözülebilmektedir.

Bunun yanı sıra ışığı geçirgen yapısı sayesinde herhangi bir şekilde hastaya yapaylık vermez ve orijinal diş görünümüne sahip olur. Diş yüzeyine açılan milimetrik delikler sayesinde uygulana bu kaplama modeli genellikle

Bu yöntem diğer diş kaplama yöntemlerine göre biraz daha farklıdır. Bu yöntemde sadece dişin ön kısmına uygulanmakta bu nedenle de birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Tam Seramik Empress Diş Kaplama

Genellikle tek bir diş üzerine kaplama yapılacağı zaman en çok kullanılan kaplama tekniklerinden bir tanesi tam seramik hem prestij kaplama yöntemi olmaktadır.

Bu yöntemde metal altyapı kaplama malzemeleri kullanmadan tek bir ön dişe uygulanmaktadır. Diğer kaplama yöntemlerine göre biraz daha dayanıksız olan bu kaplama çeşidi genellikle sert darbeler sonucunda kırılabilmektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama

Metal Altyapı Porselen Diş Kaplama

Metal altyapılı porselen diş kaplama yönteminde diş yapısının ölçüsü alınmakta ve daha sonra ölçülere uygun metal altyapı oluşturulmaktadır.

Daha sonra özel fırçalar kullanılarak diş şekli verilen bu kaplama malzemeleri cilalı alındıktan itibaren uygulanabilir hale getirilmektedir.

Kompozit Laminate Veneer Diş Kaplama

Yapıştırma işlemi ile uygulanan kompozit laminate veneer diş kaplama yöntemi aslında tam olarak bir kaplama yöntemi olmamaktadır.

Temelde diş doktoru tarafından diş yüzeyine yapılan eklemeler ile dişin yeniden yaratılması şeklinde gerçekleştirilen bu işlem genellikle diş çatlakların onarılmasında veya ayrık dişlerin arasının doldurulmasında kullanılan bir yöntemdir.

Zirkonyum Diş Kaplama

Birçok kişi tarafından sıklıkla merak edilen en iyi diş kaplama hangisi? sorusuna cevap olarak zirkonyum diş kaplama yöntemini vermek mümkündür. Genellikle diş kayıpları, sararmalar veya şekil bozuklukları sonucunda kişilerin hem sağlık hem de estetik kaygıları meydana gelmektedir.

Bu durumda diş yüzeyine kaplama yaparak daha estetik bir görünüme sahip olmak mümkündür. Diş kaplama alanında en çok kullanılan malzemelerden bir tanesi seramik, zirkonyum, metal ve kompoit olmaktadır.

Dayanıklılık açısından en başarılı kaplama malzemesi zirkonyum olmaktadır. Bunun yanı sıra uygulanan diş formuna ve diğer dişlere oldukça uygundur.

Diş dokusu ile uyumlu bir madde olan zirkonyum maddesinden elde edilen diş kaplama ürünleri parlak dış yüzeyi sayesinde zamanla sigara veya çay ya da kahve tüketimiyle birlikte sararmaktadır.

12 Ara, 2022

Diş Eti Hastalıkları Sebepleri Nelerdir?

Diş Eti Hastalığı Nedir? Diş eti hastalığı; dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının % 70’inden diş eti hastalıkları sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis… Read More

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir