Endodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Endodontik tedavi veya kanal tedavisinin amacı, dişin hem kronunda hem de köklerinde bulunan pulpayı son nesil özel aletler yardımıyla tamamen çıkarmak ve yeterli tedavi sonrasında çıkarılan dokuyu uygun dolgu malzemesi ile değiştirmektir.

Geçmiş dönemlerde kanal tedavisinin kesin sonucunu öngörmek kolay değildi; çok sayıda radyografik test ve klinisyenin hassasiyeti gerekiyordu. Ancak günümüzdeki teknoloji, bu işlemleri büyük ölçüde kolaylaştıran önemli araçları hizmete sundu. Artık bu tedavi, daha öngörülebilir, basit ve güvenlidir.

Kanal tedavisinde tüm diş pulpası çıkarılır, kanallar özel solüsyonlarla temizlenir ve kanallar, tüm uzunlukları boyunca üç boyutlu bir şekilde doldurulur. Daha sonra yapılması gereken asıl dişin restorasyonudur. Kanal tedavili dişin restorasyonu için lezyonun oluşturduğu doku kaybına bağlı olarak dolgu, inley veya protetik kuron tercih edilerek işlev de geri kazandırılır.

Bu nedenle endodontik tedavi, doğal gülümsemenin kazanılmasına, çiğneme fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur ve daha invaziv veya pahalı tedavilere başvurma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Doğru uygulanan tedavi, tedavi edilen dişin ömür boyu bile diğer doğal dişler gibi kalmasını sağlayabilir.

Kanal Tedavisi

Çürüklerden Kurtulmanızı sağlayacak tedaviyi Neon Klinik'te olun.

Randevu Al

Profesyonel Ekibimiz Tarafından Tedavi Olun!

Diş Sağlığı

Diş Sağlığı Ortadontinin bir parçasıdır.

Kanal Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi sayesinde ağrı kontrol altına alınır. Terapiden sonra subjektif olarak çok az seviyede rahatsız edici olabilen bir ağrı olabilir. Ancak, yaygın bir analjezik ile bu durum da kolayca kontrol edilebilir.

Nadiren, özellikle enfekte olmuş diş köklerinde, bakterilerin kökleri çevreleyen kemiğe geçişi nedeniyle ağrılı ve şişlikli bir apse gelişebilir. Bu komplikasyonların başlaması, devam eden tedavinin başarısını mutlaka etkilemez.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Başarılır?

Kanal tedavisinin başarı şansı %95’ten daha fazladır. Bazı durumlarda (anormal kök anatomisi, kök kırıkları, dentin çatlakları gibi) diş, ağrımaya devam edebilir. Bu gibi durumlarda kanal tedavisinin yenilenmesi veya endodontik cerrahiye başvurmak gerekebilir.

Tedavi Sonrası Bakım

Çoğu durumda hastalar, kanal tedavisi sonrası ağrı durumu yaşamazlar. Tedavi edilen dişte küçük çaplı ağrılar varsa diş hekiminin önereceği ağrı kesiciler yardımcı olabilir. Ağrı durumu genellikle birkaç gün içerisinde geçer.

Lokal anestezik etki devam ederken bir şeyler yiyip içmekten kaçınılmalıdır. Aksi takdirde, yanlış ısırıklardan, çok sıcak veya soğuk yiyecek ile içeceklerden dolayı ağızda yaralanma riski olabilir.

Tedaviden birkaç ay sonra kontrol amacıyla tedavinin başarılı olduğundan emin olmak için son bir röntgen çekilmesi gerekebilir.

  • Sağlıklı Dişler
  • Ağız Bakıma Önem
  • Mutlu Gülüşler
  • Sağlıklı dişler için Neon Klinik
dsfjs

Hekimlerimiz;