Çene Cerrahisi Hakkında?
Oral ve maksillofasiyal cerrahi olarak da isimlendirilen ağız, diş ve çene cerrahisi, yüksek eğitimli bir diş cerrahı tarafından gerçekleştirilen operasyonlardır. Yüz, çene ve ağızla ilgili hastalıkların tedavisi, yaralanmaların veya kusurların düzeltilmesi bu birimde yapılan işlemlerdir. Çene ameliyatları, büyüme durduktan sonra yapılması uygun operasyonlardandır. Diş tedavilerine bedensel veya zihinsel engeli nedeniyle uyum gösteremeyen, diş doktoru ya da operasyon korkusu olan, sağlıklı iletişim kurulamayan hastaların tedavileri genellikle genel anestezi altında, ameliyathane koşullarında uygulanan hizmetler arasındadır. Maksillofasiyal cerrahi uygulamaları arasında şunlar sayılabilir:
- Yarık damak-dudak gibi yüzü içeren bir yaralanmayı ya da doğuştan var olan bir durumu düzeltmek,
- Dişlerin daha fazla aşınmasını ve yıpranmasını, dolayısıyla ilerleyen dönemde diş kayıplarını önlemek,
- Isırma, çiğneme ve yutma gibi aktiviteleri kolaylaştırmak,
- Ağızdan nefes alma ve obstrüktif uyku apnesi gibi solunum problemlerini gidermek
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Kapsamında Hangi Hizmetler Verilir?
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi klinik uygulamaları çok çeşitli konuları barındıran bir disiplinler yapıdır. Bölümümüzde ağız diş ve çene cerrahisi kapsamında verilen hizmetler şunlardır:
- 20’lik diş problemleriyle ilişkili olan ya da olmayan dişlerin çekilmesi,
- Gömülü kalmış dişlerin çekilmesi,
- Normal dişlerin cerrahi ya da cerrahi dışı çekilmesi,
- Diş implant uygulamaları ve yanında gerekli görüldüğünde sinüs lifting (sinüs yükseltilmesi), greft (kemik tozu-otojen blok greftler) uygulamaları,
- Protez uygulaması öncesinde ağızda bulunan sert ve yumuşak her iki dokuda cerrahi düzeltme işlemleri,
- Ağız içerisinde yer alan hem yumuşak (dil, yanak, dudak, tükürük bezleri gibi), hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen tümöral ya da kistik oluşumların tanı ve tedavisi,
- Çene, diş ve yüz bölgesinde gelişen enfeksiyonların tedavileri,
- Çene ve dişlerde oluşan kırıkların tedavisi,
- Temporomandibular eklem (Çene eklemi) hastalıklarının tedavileri,
- Temporomandibuler eklem ile birlikte çene kemiği kırıklarının cerrahi tedavisi,
- Çene kemikleri ve etrafındaki yumuşak doku defektlerinin giderilmesi ve implant operasyonu
İmplant
İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.
Sinüs Lift
Sinus bölgesinde, üst çenenin hemen üzerinde yer alan maksiller, azı dişlerimizin yakınında yer alan anatomik boşluklara denilmektedir. Azı dişlerimizin yakınındaki bu boşlukların görevi, sesin oluşumunu ve kafa ağırlığının azalmasını sağlamak olduğundan önemlidir. Sinus boşluklarının aşağıya doğru sarkması sonucunda kemik hacminde bir takım kayıplar oluşmaktadır. Bu kayıplar doğal bir süreç olarak görülse de, implant tedavisi söz konusu olduğunda sorun teşkil etmektedir. Sinus greftleme işlemi, aşağı sarkmış olan sinus boşluklarının doldurulması sonucunda dişsiz bölgelere implant tedavisi uygulayabilmek için kullanılmaktadır. Bu işlem sayesinde kemik içine tam olarak yerleşmesi gereken implantın boyu ve genişliği için yeterli hacmin yaratılmasını sağlamaktadır. Sinus lifting sırasında, lokal anestezi ve genel anestezi uygulanmaktadır.
Greft uygulamaları
Blok greft kemik uygulaması, çok sayıda hastanın şikayetlerini gidermek için tercih edilen önemli işlemlerden biridir. Bilindiği gibi dişler, hiç ara verilmeden kullanılan organlardan biridir. Bu organların düzenli bir şekilde temizliğinin ve bakımının yapılması gerekir. Temizliğin ve bakımın ihmal edilmesi ya da farklı bir nedenden kaynaklı olarak diş kayıpları meydana gelebilir. Kaybedilme durumuna ulaşmış olan dişlerin çevre dokularında da kayıplar ortaya çıkabiliyor. Kaybedilen bu doku da çoğunlukla kemik dokusudur. Kist, tümör, iltihaplanma, travma, diş kaybı gibi nedenlerle meydana gelen kemik dokusu kaybının bazen ciddi bir boyut da kazanabileceğini söyleyebiliriz.
Gömülü diş cerrahisi
Gömülü diş ameliyatı veya bir başka deyişle gömülü diş, çıkma vakti geçmiş olmasına rağmen ağızda yer alması gereken yerde olmayan dişlerdir. Bu tür dişler çene kemiğinin içerisinde gömülü kalabildiği gibi, üzeri yumuşak doku ile kapalı bir şekilde olduğundan görülmeyen dişler de olabilir. Bazı dişler ise yarısı görülen, diğer yarısı ise dişeti altında kalan dişlerdir. Bu tür dişler ise yarı gömülü diş olarak adlandırılmaktadır.
Dişlerin gömülü kalması, birçok farklı etkene bağlı bulunmaktadır. Dişin gömülü kalmasına bazen tek bir faktör etki ederken, bazı durumlarda birden fazla faktör etki edebilmektedir. Gömülü dişe sebep olan faktörlerden bazıları,
- Komşu dişlerin yer değiştirmesi sonucunda dişin önünün kapanması,
- Genetik faktörler
- Çene darlığı sebebiyle ağızda yer darlığı oluşması,
- Dişlerde var olan enfeksiyonun tedavi edilmemesi sonucunda altlarda oluşan iltihabın sürmeyi durdurması
20 yaş diş cerrahisi
Yirmilik dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak da adlandırılan, en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleri olan 20lik dişler genelde çene yapısına uyum sağlamamaları nedeniyle çoğu bireyde ağrı, apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenle birçok yirmilik dişin diş çekimi veya diş ameliyatları ile alınması gerekir. Söz konusu sorunlar yirmilik dişlerin çıkması için çenede yeterli alanın bulunmamasından kaynaklanır. Neden olduğu şiddetli ağrıların yanı sıra çene yapısının bozulmasına ve komşuluğunda bulunan diğer dişlerin sağlığının olumsuz etkilenmesine de yol açabilir. Bu nedenle yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte diş hekimlerine danışılarak kontrolden geçilmesinde fayda vardır. Çene yapısı uygun olan bireylerde yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmez. Bazı durumlarda ise yirmilik dişler uygun olmayan çene yapısı nedeniyle yanlış açı ile çıktıklarından diş etine gömülü şekilde kalabilir ve dışarıdan bakıldığında görünmeyebilir. Gömülü yirmilik diş olarak adlandırılan bu dişler genellikle yol açtıkları ağrılarla kendisini belli eder. Çene ve diş yapısının olumsuz etkilenmemesi, apse gibi istenmeyen sorunların önlenebilmesi için düzenli olarak diş hekimi muayenesinden geçilmelidir. Düzenli diş muayenesi ile yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması ve gelişimi takip edilebilir ve bir olumsuzluk olması halinde ağız ve diş sağlığı zarar görmeden dişler çekilebilir.
Eklem problemleri
Çene eklem rahatsızlıkları direkt olarak bir travmaya bağlı olmaması halinde uzun bir süreçte oluşur. Bunlar kişinin zararlı alışkanlıkları;Diş sıkma ,yüz üstü uyuma,çok uzun sürelerce sakız çiğneme,rüzgara uzun süre maruz kalma(kasksız motor kullanımı gibi) dudak yeme gibi.
Diş tedavisi sırasında veya sonrasında oluşabilecek zararlı etkiler sebep olabilir;yüksek yapılmış protezler veya dolgular,ortodontik tedaviler sonrası,20 yaş diş çekimi gibi uzun süre ağzı açık tutması gerekebilen işlemler.