Periodontoloji Nedir?

Periodontoloji, dişin destek dokularını (diş eti ve alveol kemiği) etkileyen patolojilerle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Periodontolojinin tedavi ettiği patolojiler, tipik olarak gingivitis ve periodontitistir.

Diş eti iltihabı, diş etlerinde ortaya çıkabilecek geri dönüşümlü bir problemdir. Ancak bu sorun ihmal edilirse periodontitise dönüşebilir. Pyorrhea veya periodontal hastalık olarak da bilinen periodontitis, en derin periodontal dokuları (sementum kökü periodontal ligament ve alveolar kemik) etkileyen inflamatuar bir hastalıktır. Alarm zili görevi görebilecek semptomlar, şunları içerir:

 

  • Diş etlerinde kanama
  • Dişlerin günlük temizliği sırasında ağrı
  • Ağız kokusu

Zamanında teşhis ve tedavi edilmezse periodontitis, diş kaybına neden olabilir.

Diş Tedavisi

Mutlu Gülüşler için Diş Sağlığınıza önem verin.

Diş Tedavisi

Çürük ve hasar görmüş dişlerinizin tedavisini Neon Klinik'te çözüm bulun.

Diş Temizliği

Diş Temizliğinize önem verin, çürüklerden uzak durun.

Frenektomi

Diş eti dokusu ile dil, dudak ve yanak arasında bulunan ve bu dokuları birbirine bağlayıp hareketlerini sınırlandıran yumuşak mukoza dokusuna frenulum denir.

Frenulumlar özellikle normalden büyük ve kalın olduklarında ve dişin kenarına çok yakın bağlandıkları durumlarda diş etini çekerek diş eti çekilmesine ve diş eti hastalığına yol açabilir. Dil atında bulunan normalden büyük ve kalın frenulumlar da özellikle küçük çocuklarda konuşmada sorunlara yol açabilir.
Estetik olarak da alt ve üst orta dişler arasında normalden kalın ve buyuk frenulum olması dişlerin birleşmemesine ve dişlerin arasında diestema adı verilen boşlukların kalmasına sebep olur ve görsel sorunlara yol açar.
Frenektomi işlemi günümüz teknolojisi ile kısa ve kansız bir şekilde yapılabilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?

Aynı zamanda diş eti çekilmesi veya diş eti hastalığı olarak da adlandırılan Periodontitis, dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren ve eğer tedavi edilmezse bireyin dişlerini destekleyen kemiği yok edebilen ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine veya diş kaybına neden olabilir.

Diş eti çekilmesi (periodontitis) yaygın olarak görülen, ancak büyük ölçüde önlenebilir bir durumdur. Genellikle ağız temizliği ve bakımının kötü yapılmasından kaynaklanır. Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.

Gingivoplasti (Diş eti Estetiği)

Diş eti estetiği, diş etinde meydana gelen çekilme ya da asimetrik olan diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi amacıyla tercih edilen diş tedavisi olarak tanımlanabilir. Diş eti estetiğinin diğer bir adı “Pembe estetik”tir.

Pembe estetik uygulaması yani diş eti estetiği, dişin boyu ve eşit olmayan diş eti boylarının estetik açıdan uygun kabul edilmesi için diş boyunu ve diş etinin boyunu aynı ölçülerek getirilerek uygulanan gülüş estetiği tedavisidir.

Diş eti estetiği yalnızca asimetrik olan diş ve diş etleri için değil, aynı zamanda diş eti renklerindeki farklılıkların meydana gelmesinde, bu renklerin koyu ya da açık olması durumlarında ve çene kapanışlarının olası gerektiği gibi olmadığı durumlarda diş eti estetiği uygulaması tercih edilir. Pembe estetik tedavisi en sık tercih edilen diş estetiği türüdür.

Halitozis (Ağız Kokusu):

Halitosis (ağız kokusu) ağızdan veya burundan gelen, hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eden nefesteki çirkin kokudur.
Kötü ağız kokusu kişiler arası iletişimi olumsuz etkilediği gibi, kişide sosyal baskı, psikososyal stres ve özgüven problemleri olusmasına yol açmaktadır. Hatta ağız kokusu probleminden ötürü sosyal ve bireysel izolasyonlar da görülebilmektedir. Son yıllarda ağız kokusu ile ilgili bilgi birikimi giderek artmış, tükürükte ve nefeste bakteriler tarafından üretilen uçucu sülfür bileşiklerinin (USB) direkt ölçümü geliştirilmiş, kokunun kaynakları ve sebepleri daha net olarak ortaya konabilmiştir.
Hastalar ağız kokusu için diş hekimlere başvurarak ağız içi muayenesi yapılır. Diş çürükleri ve periodontal hastalıklardan sonra, diş hekimlerine yapılan en sık basvuru nedeni, ağız kokusudur.

Diş Taşı temizliği:

  • Diş taşı temizliğinin her altı ayda bir uzman diş hekimleri yardımıyla yapılması önerilir.
  • Diş hekimleri diş taşı temizleme işlemi sırasında ilk önce diş yüzeyinde oluşmuş plak ve tartarı temizler. Bu işlem yapılırken genellikle ultrason özelliğine sahip cihazlar ve aletlerden yararlanılır.
  • Cihaz yardımıyla diş taşları temizlendikten sonra dişlerin parlatılması işlemine geçilir. Parlatma işlemi süresince aynı zamanda dişlerin aralarında kalmış olan plakların da temizlenmesi sağlanır.
  • Parlatma işlemi sayesinde dişlerin daha sağlıklı ve temiz görünmesine olanak tanınır. Tüm bu işlemlerin sonucunda dişler son derece estetik bir görünüm kazanır. Aynı zamanda parlatma işlemi, ilerleyen süreçlerde plak ve tartar oluşumunun da bir süre de olsa önüne geçer.

Periodontoloji Tedavisi

Periodental hastalıkların evresine ve derecesine göre antienfektif tedavi, antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavinin ilerlemesi, bulguların değerlendirilmesinin bir parçası olarak izlenir. Sonuçları garanti altına almak için düzenli aralıklarla destekleyici tedavi uygulanabilir. Diş temizliği, tedavinin önemli bir parçasıdır. Genel olarak periodontitis gibi periodental hastalıkların tedavisi şu adımlardan oluşur:

  • Anamnez, bulgular, tanı ve dökümantasyon

Tedavi için ön koşul, hastalığı özgü anamnez, klinik bulgular ve teşhistir. Teşhise bağlı olarak diş hekimleri, tedaviye ihtiyacı olup olmadığına karar verir.

  • Periodontolojik bilgi (konsültasyon)

Konsültasyon sırasında hastalar, bulgular ve teşhis hakkında bilgi alırlar. Ayrıca diş hekimleri, tedavinin ilgili adımlarını ve gerekirse alternatiflerini tartışır. Tartışmanın bir kısmı da sigara gibi risk faktörlerini azaltmak için sağlık bilincine sahip davranışın öneminin bir açıklamasıdır. Ek olarak hastalar, diğer hastalıklarla etkileşimler hakkında bilgilendirilirler.

  • Konservatif önlemler

Endikasyona bağlı olarak diş koruma önlemleri, periodontoloji tedavisi öncesinde veya sırasında gerçekleştirilir.

  • Hastaya özel ağız hijyeni talimatı

Antienfektif tedavi ile bağlantılı olarak hastaya, özel ağız hijyeni talimatları verilir. Öte yandan diş etlerinin iltihaplanma durumu belirlenir. Son olarak diş hekimi, hastaları uygun bireysel ağız hijyeni hakkında bilgilendirir ve onlara olası yardımcıları veya uygulamaları gösterir.

  • Antienfektif tedavi

Antienfektif tedavi, erişilebilir tüm yumuşak veya sert tortuların, biyofilmlerin ve diş taşlarının (diş etlerinin altındaki tartar) periodontal ceplerden çıkarıldığı kapalı bir prosedürdür.

  • Antibiyotik tedavisi

Özellikle şiddetli formlarda, antienfektif tedavi ile aynı zamanda sistematik antibiyotikleri doktor reçete edilebilir.

  • Bulguların değerlendirilmesi

Antienfektif tedavinin bitiminden birkaç ay sonra periodontal bulguların ilk değerlendirmesi yapılır. Elde edilen bulgular, verilerle karşılaştırılarak daha sonraki işlem tam olarak planlanabilir ve tedavi gerektiren diğer periodontal sorunlar belirlenebilir.

Gerekirse bulguların yeniden değerlendirilmesi de dahil olmak üzere cerrahi tedavi uygulanabilir. Aksi halde destekleyici tedavi, doğrudan takip eder.

  • Cerrahi tedavi

Bazı durumlarda periodontal ceplere cerrahi müdahale gerekli olabilir. Böyle bir işlemin yapılıp yapılmaması için diş hekimi, hasta ile görüşür ve ortak bir şekilde karar verilir.

  • Gülüş tasarımı
  • Yüze özel ve ideal bir gülüşü sağlayabilmektir.
  • Diş hekimliği
  • Sağlıklı dişler için Neon Klinik
Adsız tasarım

Hekimlerimiz;